NOWY ?

Dyskusjue rowerowe na tematy techniczne, ogólne i sprzętowe
Awatar użytkownika
imbir

Re: NOWY ?

Post autor: imbir »

Nowik pisze:Nowego carbona można wyhaczyć od 6 tysi w górę. W tym modelu Merida użyła najlżejszego carbonu - klasyczna rama z carbonu waży 1100-1300gr, ta zaledwie 800gr. Dorzucili resztę z carbonu i tytanu i wyszła waga 7,5kg (amor skok 80 aby lżejszy, korby 2x10, siodło 125gr, pedały "ubijaki" z tytanu itd...) Ale to juz wyżyłowana waga, choć mógłbym trochę pośmigać :wink:
Nowy carbon? To pierwszy raz słyszę. Jakiś zacofany jestem :-/
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
Nowik

Post autor: Nowik »

"Nowego"- miałem na myśli nowy rower nie uzywany. A ta rama ważąca 800gr - to też jakaś zmiana technologiczna + jeszcze większe wycieniowane profili. Trzeba się odchudzić do takiego roweru. Ciekawszą propozycją jest system napędowy SRAM XX czyli przełożenia 2x10 zamiast 3x9. Ciekawe czy się przyjmie tak jak koła 29".
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Awatar użytkownika
Nowik

imbir pisze: Od kilku dni na SportKlubie puszczają Kolarstwo górskie: Cape Epic z RPA. Godne polecenia.
Oglądałem 3 etap, reszta zaprogramowana.
Ale komentator to jakaś pomyłka. Jakby pierwszy raz oglądał, a na żywo to nie idzie.
Plenery fajne, ale trasa nie bardziej wymagająca niż w Polsce. Tam nie pada tylko upał przeszkadza. Po pożądnym deszczu w naszych górach lub w Bieszczadach popadaliby jak muchy. Etap 4 - 86km ok.1600m przewyższenia. Śmiech na sali :lol: :lol: Na takim dystansie w Istebnej wychodzi ponad 3000m (Kościelisko, Danielki, Świeradów), 1600m to na Mega ok.50km.
Ale co RPA to RPA, a nie biedna Polska - u nas zawsze jest pod górkę :|
Awatar użytkownika
imbir

Nowik pisze:"Nowego"- miałem na myśli nowy rower nie uzywany. A ta rama ważąca 800gr - to też jakaś zmiana technologiczna + jeszcze większe wycieniowane profili. Trzeba się odchudzić do takiego roweru. Ciekawszą propozycją jest system napędowy SRAM XX czyli przełożenia 2x10 zamiast 3x9. Ciekawe czy się przyjmie tak jak koła 29".

Wczoraj zajrzałem do katalogu Authora i faktycznie. Mają dwa rodzaje ram carbonowych. Rowerek z "nowym carbonem" cena 21.000 i waga ok 8 kg.. Napęd Sram XX. Przełożenia 2x10 stosuje się na szosie, a w mtb... Na Mazovii to spoko, gorzej w Istebnej :-)
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
imbir

Nowik pisze:
imbir pisze: Od kilku dni na SportKlubie puszczają Kolarstwo górskie: Cape Epic z RPA. Godne polecenia.
Oglądałem 3 etap, reszta zaprogramowana.
Ale komentator to jakaś pomyłka. Jakby pierwszy raz oglądał, a na żywo to nie idzie.
Plenery fajne, ale trasa nie bardziej wymagająca niż w Polsce. Tam nie pada tylko upał przeszkadza. Po pożądnym deszczu w naszych górach lub w Bieszczadach popadaliby jak muchy. Etap 4 - 86km ok.1600m przewyższenia. Śmiech na sali :lol: :lol: Na takim dystansie w Istebnej wychodzi ponad 3000m (Kościelisko, Danielki, Świeradów), 1600m to na Mega ok.50km.
Ale co RPA to RPA, a nie biedna Polska - u nas zawsze jest pod górkę :|
Komentator tragedia :-) Jeżdzą w dwie osoby, jak na Trans Karpatii. Taki Żyrardów tylko, że ciepło :-)
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
benia

Post autor: benia »

Rozumiem o czym piszesz.
Podobnie nóż mi się otwierał jak słuchałam komentatorów TVP biegów narciarskich IO 2010 :evil:
Na Eurosport koment był OK
Awatar użytkownika
Nowik

benia pisze:Rozumiem o czym piszesz.
Podobnie nóż mi się otwierał jak słuchałam komentatorów TVP biegów narciarskich IO 2010 :evil:
Na Eurosport koment był OK
Co prawda, to prawda (choć mi nie wypada komentować tej sytuacji).
Ale Koleżance podobało się w studio TVP podczas IO 2006? :oops:
Awatar użytkownika
benia

Post autor: benia »

Nowik pisze:Ale Koleżance podobało się w studio TVP podczas IO 2006? :oops:
Mnie się podobało
Mogła bym tam tak pracować :)
ODPOWIEDZ