ZMOTA CHALLENGE 2010 BEZ CIŚNIENIA
Moderator: franc
Re: ZMOTA CHALLENGE 2010 BEZ CIŚNIENIA
lightbless - myślę że na wszystkie swoje pytania otrzymasz odpowiedź po przeczytaniu bardzo długiej dyskusji. Poza nią był szereg rozmów telefonicznych w szerokim gronie czego winkiem jest również ten temat.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &start=150
nie ma sensu tego tutaj przepisywać, było minęło należy wyciągnąć wnioski
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &start=150
nie ma sensu tego tutaj przepisywać, było minęło należy wyciągnąć wnioski
-
Ignacy Patrol
- Kontakt:
Ja mam tylko jedne pytanie .Dlaczego jak jest dobrze tak uważam , to wymyślamy sobie problemy. Po co te słodkie pie.....nie .Jest dobrze i tyle , bo zresztą atmosfere sami stwarzamy taką jaka jest , a jest fajna . Jakie cisnienie , gdzie .Każdy jedzie na tyle ile potrafi ,Każdy pomaga tyle na ile go stać i chce . Ja juz kiedyś powiedziałem chłopakom ,że jak nie bedę miał kasy to i tak będe jeżdził żeby z wami pogadać i sie pointegrować no i zobaczyć wasze gęby 
Po co te propozycje? Ciśnienia nie ma? Jest i to duże i widać to po rozje...ym terenie i chwaleniu się później kto pierwszy kartę zdał. Skoro jeździmy na srajdy nie dla nagród to po cholerę w ogóle klasyfikacje? A jeśli już są jakieś punkty i na koniec konkretne jednak nagrody (za PLP) to pomimo, że nikt tego nie przyzna, to chciałby te nagrody zdobyć.
HAMME popieram Twoją inicjatywę. Koniec z liczeniem czasu zdawania karty. Będzie wolniej, spokojniej. Więcej ludzi będzie się cieszyć z jazdy i terenu. Skoro taki nieciśnieniowy kierowca jak Stang rozmyśla ciągle o zapier...niu żeby wygrać to znaczy, że myśli tak nie jeden z nas.
Spotkać się i pojeździć w terenie można na jakimś Zlocie a nie na punktowanej imprezie przeprawowej.
To tyle. Myślę że nie nagrabiłem sobie zbytnio moją opinią, bo mnie na Zmocie utopicie
Pozdrawiam
Mike
HAMME popieram Twoją inicjatywę. Koniec z liczeniem czasu zdawania karty. Będzie wolniej, spokojniej. Więcej ludzi będzie się cieszyć z jazdy i terenu. Skoro taki nieciśnieniowy kierowca jak Stang rozmyśla ciągle o zapier...niu żeby wygrać to znaczy, że myśli tak nie jeden z nas.
Spotkać się i pojeździć w terenie można na jakimś Zlocie a nie na punktowanej imprezie przeprawowej.
To tyle. Myślę że nie nagrabiłem sobie zbytnio moją opinią, bo mnie na Zmocie utopicie
Pozdrawiam
Mike
Wind is the power, no wind is the pleasure.
myślę, że idea bezciśnieniowa jest tak, że może wygrać ten co ma komplet w 10 godzin i ten co zrobił komplet w regulaminowym czasie 26godzin, po prostu mają miejsce egsekwo
Ostatnio zmieniony 23 września 2010, o 20:19 przez Adas, łącznie zmieniany 1 raz.
nieważne kim jesteś lub kim staniesz się, ważne byś zawsze miał serce doobreee
PSZCZOŁA wersja extrem
PSZCZOŁA wersja extrem
Mike ty mi się tu do mnie nie czepiaj
Bo to ja cię w błocku utopię
robimy ex aequo i będzie bez ciśnienia
Bo to ja cię w błocku utopię
robimy ex aequo i będzie bez ciśnienia
Była Zuza evoIII
Załoga Ostrołęcko - Ełcka extrem Stang-Cichy
Jeep WJ
Załoga Ostrołęcko - Ełcka extrem Stang-Cichy
Jeep WJ
no tak ale wtedy wali się na łeb punktacja PLP.
Ja myślę sobie tak: w każdym sporcie jest w końcu taka sytuacja, że dochodzi do losowania. I można by zrobić tak, że nie czas decyduje tylko ślepy los ( np. kostka). Jedziemy wszystko, zdajemy kartę i czekamy. Jeżeli jeszcze kilka załóg skończy to cóż wtedy o wyniku końcowym do PLP zadecyduje losowanie. Puchary za I miejsce oczywiście dla wszystkich załóg które zrobią komplet w limicie czasu
Co Państwo na to 
Ja myślę sobie tak: w każdym sporcie jest w końcu taka sytuacja, że dochodzi do losowania. I można by zrobić tak, że nie czas decyduje tylko ślepy los ( np. kostka). Jedziemy wszystko, zdajemy kartę i czekamy. Jeżeli jeszcze kilka załóg skończy to cóż wtedy o wyniku końcowym do PLP zadecyduje losowanie. Puchary za I miejsce oczywiście dla wszystkich załóg które zrobią komplet w limicie czasu
Ale jak wszyscy będą mieli pucharki za I miejsce to po co jeszcze kostka ? Punktacja do plp może iść tak samo jak wynik. Czyli jak 3 miejsca pierwsze to trzy osoby po 50 punktów do plp
Kostka nie wyeliminuje ew aequi w plp bo i tak i tak będzie na którymś miejscu ew aequi w całym plp na pierwszym lub drugim zakładając 3 najlepsze wyniki z rajdów.
Tą zasadę co podałeś o pucharkach dla wszystkich można spokojnie przenieść na całe podsumowanie plp.
Aby nie było sporów to kostką można rozdać nagrody i będzie zajebiście, wszyscy będą zadowoleni, a ślepy los nie odbierze nikomu ładnego pucharka za 20zł z podpisem komandora i znakiem PLP, co pamiątką dla dzieci będzie.
Kostka nie wyeliminuje ew aequi w plp bo i tak i tak będzie na którymś miejscu ew aequi w całym plp na pierwszym lub drugim zakładając 3 najlepsze wyniki z rajdów.
Tą zasadę co podałeś o pucharkach dla wszystkich można spokojnie przenieść na całe podsumowanie plp.
Aby nie było sporów to kostką można rozdać nagrody i będzie zajebiście, wszyscy będą zadowoleni, a ślepy los nie odbierze nikomu ładnego pucharka za 20zł z podpisem komandora i znakiem PLP, co pamiątką dla dzieci będzie.
Na poszczególnej imprezie może być wiele I miejsc
Jednak w punktacji do PLP nie bardzo ponieważ w sumie wypacza to cały sens tej ligi i punktacji. Jeżeli będziemy bowiem punktowac ex aequo to będzie znowu wiele I-szych, II-gich miejsc i zacznie to trącić pure nonsensem. To już lepiej spotykać się na integrałkach w ogóle bez rywalizacji.
Rywalizacja TAK- MEGA ciśnienie NIE ot i cała sprawa
Rywalizacja TAK- MEGA ciśnienie NIE ot i cała sprawa
Sporo wszyscy mówią o bezciśnieniowej jezdzie. Zacząłem się zastanawiać czym jest to słynne ciśnienie skąd się bierze i co się na nie składa.
Doszedłem do następujących wniosków.
Ciśnienie = rywalizacja ( w motoryzacji zwana wyścigami lub rajdami) - zjawisko pojawiło się w momencie wbudowania drugiego samochodu ;)
Moim zdaniem to naturalna rzecz której nie da się wyeliminować. Większość osób (szczególnie facetów) posiada chęć rywalizowania i tego się nie zmieni.
Problem polega na tym, że jedni rywalizują bardziej a inni mniej elegancko i to właśnie tych drugich należy eliminować a nie samo zjawisko rywalizacji.
Offroad jest sportem w którym walczy się głównie z terenem, z przeciwnościami losu i własną psychiką ale wszyscy doskonale wiemy że istnieje także pośrednio walka jest między załogami. Ważne żeby ta walka była jak najbardziej fair i odbywała się w jak najbardziej koleżeńskiej atmosferze. Dlatego proponuję żeby na każdym rajdzie w ramach PLP w roadbooku było miejsce na wpisanie 2 załóg którym chcielibyśmy przyznać punkty fair play. Kazdy taki punkt byłby równoważny powiedzmy 5 pieczątkom. W ten sposób promowana byłaby pomoc koleżeńska, jazda w teamach czyli to co w moim mniemaniu jest kwintesencją offroadu. Mam też pomysł żeby w takim miejscu można było wpisać załogę która nie jedzie fair i taka załoga traciła by powiedzmy 1 punkt. Przy takiej negatywnej nominacji należało by tylko dodać dlaczego przyznajemy ten punkt ujemny. Musiały by też być jasno ustalone zasady za co można takie punkty przyznać (lamanie drzew, zrywanie taśm, alkohol, etc.)
pzdr
./martinezz
Doszedłem do następujących wniosków.
Ciśnienie = rywalizacja ( w motoryzacji zwana wyścigami lub rajdami) - zjawisko pojawiło się w momencie wbudowania drugiego samochodu ;)
Moim zdaniem to naturalna rzecz której nie da się wyeliminować. Większość osób (szczególnie facetów) posiada chęć rywalizowania i tego się nie zmieni.
Problem polega na tym, że jedni rywalizują bardziej a inni mniej elegancko i to właśnie tych drugich należy eliminować a nie samo zjawisko rywalizacji.
Offroad jest sportem w którym walczy się głównie z terenem, z przeciwnościami losu i własną psychiką ale wszyscy doskonale wiemy że istnieje także pośrednio walka jest między załogami. Ważne żeby ta walka była jak najbardziej fair i odbywała się w jak najbardziej koleżeńskiej atmosferze. Dlatego proponuję żeby na każdym rajdzie w ramach PLP w roadbooku było miejsce na wpisanie 2 załóg którym chcielibyśmy przyznać punkty fair play. Kazdy taki punkt byłby równoważny powiedzmy 5 pieczątkom. W ten sposób promowana byłaby pomoc koleżeńska, jazda w teamach czyli to co w moim mniemaniu jest kwintesencją offroadu. Mam też pomysł żeby w takim miejscu można było wpisać załogę która nie jedzie fair i taka załoga traciła by powiedzmy 1 punkt. Przy takiej negatywnej nominacji należało by tylko dodać dlaczego przyznajemy ten punkt ujemny. Musiały by też być jasno ustalone zasady za co można takie punkty przyznać (lamanie drzew, zrywanie taśm, alkohol, etc.)
pzdr
./martinezz
http://www.mudmax.pl - Team MudMax
- lightbless
- Kontakt:
i to jest właśnie zjebisty pomysł 2 załogi fair po + ileś tam i 2 załogi nie fair po - ileś tam , a rywalizację zostawić tak jak jest gdyż dla normalnych ludzi takie zasady są OK.
Brawo Panie martinezz
btw. dawaj film
Brawo Panie martinezz
btw. dawaj film
Pink Flying Carpet
MAY THE FORCE BE WITH YOU GUYS
MAY THE FORCE BE WITH YOU GUYS
No to dupa mnie pomysły się wyczerpały
Czyli jest tak:
Ew aequi dla kompletu na zmocie wszyscy pucharki za 1 miejsce
Oficjalny rzut kostką lub monetą dla miejsc ew aequi , kto wygra dostaje 50 przegrany 45 i kolejne miejsca 40 do PLP itd..
Dobra wiemy na czym stoimy, a ciśnienia nie będzie bo mamy do dyspozycji cały przeznaczony czas.
Czyli jest tak:
Ew aequi dla kompletu na zmocie wszyscy pucharki za 1 miejsce
Oficjalny rzut kostką lub monetą dla miejsc ew aequi , kto wygra dostaje 50 przegrany 45 i kolejne miejsca 40 do PLP itd..
Dobra wiemy na czym stoimy, a ciśnienia nie będzie bo mamy do dyspozycji cały przeznaczony czas.
myślę, że z punktami dodatkowymi za jadę fair to jest ok, ale za jazdę nie fair to już może dochodzić do nadużyć.
Z punktami fair to chyba idealny pomysł bo nikt nie będzie wiedział ile rywale zebrali punktów Fair a na nie może być osobna karta np. z 50 miejscami do wstawienia nr załogi.
Aby było wszystko fachowo to każda załoga powinna mieć swoją indywidualną pieczątkę i wbija ją w kartę osobie, która jej pomogła.
Z punktami fair to chyba idealny pomysł bo nikt nie będzie wiedział ile rywale zebrali punktów Fair a na nie może być osobna karta np. z 50 miejscami do wstawienia nr załogi.
Aby było wszystko fachowo to każda załoga powinna mieć swoją indywidualną pieczątkę i wbija ją w kartę osobie, która jej pomogła.
nieważne kim jesteś lub kim staniesz się, ważne byś zawsze miał serce doobreee
PSZCZOŁA wersja extrem
PSZCZOŁA wersja extrem
-
Ignacy Patrol
- Kontakt:
OOO właśnie Martinez zgadzam się z tobą jeżeli chodzi o punkty za pomoc itd ,zaś punkty ujemne uważam że wprowadzą coś niepokojącego .Pozdrawiam
-
Ignacy Patrol
- Kontakt:
Adaś z tą pieczątką dla każdej załogi dobry pomysł .Ignacy Patrol pisze:OOO właśnie Martinez zgadzam się z tobą jeżeli chodzi o punkty za pomoc itd ,zaś punkty ujemne uważam że wprowadzą coś niepokojącego .Pozdrawiam
Z tymi punktami ujemnymi to bardziej chodzilo mi o to, że dzięki nim organizatorzy dostawali by "cynk" kto zachowuje się nie do końca w porządku na ich imprezach. Jezeli zaloga dostalaby powiedzmy 5 "minusów" to bylby też sygnał ze nie naprawde odwalali jakąś lipę a poza tym -5 pięczątek pozbawilby ich szansy na jakikolwiek wynik więc albo zachowywali by się tak po raz ostatni albo (co bardziej prawdopodobne) obrazili śmiertelnie na dany rajd i poszli jezdzić w pucharze gdzie zasady bardziej promują ich styl jazdy.
Zeby uniknąć nadużyć z wykorzystaniem tego, można wprowadzić zasadę, że punkty "ujemne" liczone są do wyniku jeżeli jakaś zaloga dostanie ich 3 lub więcej.
./martinezz
PS.
Light, filmik w weekend wydostanę ;)
Zeby uniknąć nadużyć z wykorzystaniem tego, można wprowadzić zasadę, że punkty "ujemne" liczone są do wyniku jeżeli jakaś zaloga dostanie ich 3 lub więcej.
./martinezz
PS.
Light, filmik w weekend wydostanę ;)
http://www.mudmax.pl - Team MudMax