franc pisze:Spróbujmy zatem podsumować :
PL-1- auta seryjne do 3,5 tony bez przeróbek bez wyciągarek koła do 33 cali ( rosyjski TR1, polski wyczyn)
PL-2 auta seryjne do 3,5 tony bez przeróbek z max. 2 Question ( może jednak tylko jedna front) wyciągarkami elektrycznymi koła do 33 cali
( rosyjski TR2, polski exstrem classic)
PL-3- konstrukcje dowolne do 3,5 tony, mozliwe przeróbki zawieszenia bez zmiany rozstawu osi i silnika oraz mozliwe wyciągarki mechaniczne, możliwe przeróbki nadwozia nie prowadzące do zmniejszania seryjnego obrysu samochodu', koła do 37 Question ( nie za mało Question ) cali i tu w jednym worku Gela Krecika z Suzuką np. Rufiego
( coś w podobie TR3 )
PL-4-konstrukcje dowolne do 3,5 tony, możliwe przeróbki zawieszenia ze zmianą rozstawu osi i silnika oraz mozliwe wyciągarki mechaniczne , KOŁA do 45 cali, mozliwe zmiany w nadwoziu ( cięcie, polimery, brezent, znaczna zmiana wyglądu ) ( rosyjskie PROTO ) i tu Suzus, Liverpool, Zbyszek Król, Zibi, Orange Rover itp. itd.
pytanie laika a co w przypadku, kiedy zmienię zawiecho z org. na np. trial master do danego modelu - niech będzie parch reszta orginał (oczywiście nie wliczamy w to zderzaków, progów, świateł snorkla rozumiem - bo to się mieści w pojęciu serii - tak?)
----------------
a co w przypadku, gdyby podział był taki:
PL-1-
kola do 33 cali, auta bez wyciągarek, ogólnie seria - bez zmiany rozstawu osi, obrys fabryczny - żadnego cięcia itp. itd. bez zmian silnika, dopuszczenie podstawowego wyp. off-roadowego: zderzaki,progi,snorkel,oświetlenie itp.itd
blokady jeżeli w standardzie,
do 3,5t,
PL-2
(ogólnie to samo co powyżej) + możliwość zmiany zawieszenia (w rozumieniu- gotowych kitów, spoa itp itd.) obrys ten sam, ale możliwe wycięcia dopasowane do wielkości kół, podcięte zderzaki itp. itd, dowolna ilość blokad - także tych nie fabrycznych,
PL-3
to co powyżej + wyciągarki elektryczne (czy jedna czy dwie nie wiem), koła do 37 cali, możliwa zmiana silnika
PL-4
to co powyżej + wyciągarki mechaniczne, koła do 40 cali
PL-5(tak jak u franca PL-4)
konstrukcje dowolne do 3,5 tony, możliwe przeróbki zawieszenia ze zmianą rozstawu osi i silnika oraz mozliwe wyciągarki mechaniczne , KOŁA do 45 cali, mozliwe zmiany w nadwoziu ( cięcie, polimery, brezent, znaczna zmiana wyglądu ) ( rosyjskie PROTO )
można jeszcze zrobić
PL-6 gdzie będzie to samo co powyżej ale bez żadnych wyciągarek i problem L80 czy sałaty rozwiązany
-------
wg. mnie chyba teraz nie powinno być problemu, oczywiście jestem laik więc mogłem coś pominąć, ale baza wyjściowa wg. mnie jest okey