W 2023 roku w sezonie letnim (oczywiście, jeżeli nie będzie III WŚ lub 55 fali covid 19) planuję taki oto trip:
12-14 dni w Kirgistanie, Tadżykistanie i GBAO czyli uroki Tien Szanu i Pamiru oraz Azja Mniejsza w pełnej krasie.
Trasa będzie moja autorska bazująca na ponad 1,5 miesięcznej podróży po Azji Mniejszej w 2017 roku. Logistyka wyjazdu to przelot na trasie Warszawa- Biszkek i wypożyczenie samochodów 4x4 na miejscu. Zobaczycie Kirgistan takim jaki ja chcę Wam go pokazać, bez sztampowych jurt z napisem bed & breakfest ale za to z fantastycznymi krajobrazami Tien Szanu. Nie zabraknie oczywiście miejsc znanych takich jak bazar W Osz czy baza pod Pikiem Lenina. Będzie również sporo dróg szutrowych i miejsc wymagających użycia reduktora. W Tadżyku natomiast chciałbym pokazać Wam korytarz Wakhański, troszkę Pamir Highway a w GBAO czyli Górno Badakszańskim Okręgu Autonomicznym cudowną dolinę Bartang. Widoki na przekraczające 7 tyś metrów npm szczyty niemal gwarantowane! Będzie też kilka miast z ich orientalną kulturą i tętnem życia
Z uwagi na górski charakter wyprawy i logistykę wypożyczenia aut na wyprawę mogę zabrać maksymalnie 6 załóg!
Przybliżony termin: 30 czerwca 2023 wylot z Polski, 15-16 lipca 2023 powrót
Koszty: Wpisowe 6200 zł
Przelot około 3200 zł/osoba ale to może się zmieniać w dwie strony, W tym roku do Biszkeku można było polecieć nawet za 1600 zł!
Auto: 130 USD/dzień (potrzebujemy na 12-13 dni) - mogą podróżować maksymalnie 4 osoby
Noclegi: 50% campy (trzeba zabrać karimatę, śpiwór i namiot albo spać w aucie), 50% w hostelach, pensjonach, jurtach albo Bóg wie gdzie około 15 usd/osoba noc.
Uwaga! To nie będzie zorganizowana wycieczka rodem z Orbisu ale raczej wyprawa 4x4
Proszę o poważne deklaracje udziału i mam nadzieję do zobaczyska w Pamirze