Jabłonna

Bike marathony np. Mazovia MTB, Poland Bike, Skoda MTB Marathon, CrossCarpatia itp.

Moderatorzy: franc, Student

Awatar użytkownika
ap4x4

Re: Jabłonna

Post autor: ap4x4 »

Na następny sezon postanowiłem złożyć sobie nowy rowerek.
jakiś: CARBON-XTR-FOX :mrgreen:
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
imbir

Post autor: imbir »

ap4x4 pisze:Mam pytanie do fachowców których tutaj zapewne nie brakuje.
Chodzi mi o tylną przerzutkę.
A dokładnie o wózek przerzutki.
Długi - krótki ?
Do czego lepszy jest który ?
Dłuższy wózek pozwala na włożenie szerszej kasety, jest dłuższy łańcuch, więc wzrasta ilość biegów i rower jest bardziej na wysokie góry. Krótki wózek to ścigacze po płaskim. Może być też średni wózek (to jest chyba najlepszy wybór w naszym przypadku). Są opinie, że dłuższy wózek jest bardziej awaryjny ze względu na większą możliwość uderzeń o korzenie, itp.
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
imbir

ap4x4 pisze:Na następny sezon postanowiłem złożyć sobie nowy rowerek.
Rozumiem, że ramę kupujesz i przekładasz do niej stare bebechy, czy coś jeszcze? Siodło sobie kup dla ludzi :-)
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
Ula-Kula

Post autor: Ula-Kula »

odnalazłam sie i zgłaszam się :D
Przepraszam, że nie odpisywałam ale nie miałam dostępu do Internetu.

i już odpowiadam: na starcie byłam, na mecie również.

Na miejscu spotkania przed startem zjawiłam się 6 min. po umówionym czasie,ponieważ wyciągając rower odkryłam, że mam flaka i musiałam pompować :( Nie wiedziałam też, że godzina startu zmieniła sie.
Ale spotkałam Benię, Andrzeja i Alberta a nawet Imbira (no i tutaj muszę powiedzieć, że Imbir sam mnie rozpoznał, mimo że nie wiedział jak wyglądam ? nadal nie wiem jak to jest możliwe :shock: , Nowika mam nadzieję poznać przy kolejnej okazji)
Przejechałam całość ? zmęczona, ale chyba mniej niż w Pomiechówku. Ciężka praca przede mną jeśli chodzi o kondycję, bo nie zamierzam rezygnować :) A rower na następny sezon zamierzam zmienić (kupić raczej a nie składac tak jak Andrzej - na składanie przyjdzie czas jak, się nauczę :D )
Trasa faktycznie była łatwiejsza, wprawdzie nie taka różnorodna i ładna jak w Pomiechówku, ale tez mi się podobała.
Chciałam podkreślić, że w hobby też panuje wielka konkurencja i wszyscy ścigają się niemiłosiernie.

Niestety na mecie nie mogłam Was znaleźć i w końcu pojechałam sobie.

Panowie, serdecznie gratuluję wyników :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Nowik

Post autor: Nowik »

ap4x4 pisze:Na następny sezon postanowiłem złożyć sobie nowy rowerek.
Ładny zestawik się szykuje :shock: Ja też przyglądam sie FOX-om, ale chyba jeszcze pośmigam na moim Manitou R7. Jest opinia, aby dobrze zainwestować w lekkie i wytrzymałe koła oraz lekkie gumy. Masa rotacyjna spada, to i łatwiej się rozpędzić lub ciągnąć pod górę.
Sprawa wózka. Imbir ma rację, głównie zależy od kasety, a dokładniej od największej tarczy. Standardowe i najbardziej popularne do mtb to 32 zęby. Zależy też od Twojej mocy, czy 32 wystarczy, czy użyjesz 34 - ale wtedy to już lepiej podejść :wink:
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Awatar użytkownika
Nowik

Post autor: Nowik »

To już napewno koniec sezonu Adrenalinki.pl :mrgreen:
http://www.mazoviamtb.pl/galeria2.php?k ... jpg&id=676" onclick="window.open(this.href);return false;
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Awatar użytkownika
ap4x4

No co ?
Zmęczony byłem :mrgreen:
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
imbir

ap4x4 pisze:No co ?
Chyba Ci prąd wyłączyli ? :-)
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
ap4x4

imbir pisze:
ap4x4 pisze:No co ?
Chyba Ci prąd wyłączyli ? :-)
Chyba tak bo się na chwilę ciemno zrobiło :mrgreen:
Y61 SUPER + SCOTT
ODPOWIEDZ