MOTAM ROWEREK - PO RADY

Dyskusjue rowerowe na tematy techniczne, ogólne i sprzętowe
Awatar użytkownika
ap4x4

MOTAM ROWEREK - PO RADY

Post autor: ap4x4 »

imbir pisze:
ap4x4 pisze:Na następny sezon postanowiłem złożyć sobie nowy rowerek.
jakiś: CARBON-XTR-FOX :mrgreen:
Rozumiem, że ramę kupujesz i przekładasz do niej stare bebechy, czy coś jeszcze? Siodło sobie kup dla ludzi :-)
Z tego co mam nic nie będzie w nowym rowerze.
Do końca marca mam zamiar zakończyć budowę.
Jest trochę czasu więc na razie będę rozglądał się na allegro.
Zakładam zakup używek ale mają to być podzespoły jak najlepszej jakości.
Także jak byście coś widzieli proszę o info.
Rama 20, jakieś tarczówki, amor koniecznie kolor biały jakby co :D
Ostatnio zmieniony 16 marca 2010, o 10:34 przez ap4x4, łącznie zmieniany 2 razy.
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
ap4x4

Re: SKŁADAM ROWEREK - POMOCY

imbir pisze:
ap4x4 pisze:Mam pytanie do fachowców których tutaj zapewne nie brakuje.
Chodzi mi o tylną przerzutkę.
A dokładnie o wózek przerzutki.
Długi - krótki ?
Do czego lepszy jest który ?
Dłuższy wózek pozwala na włożenie szerszej kasety, jest dłuższy łańcuch, więc wzrasta ilość biegów i rower jest bardziej na wysokie góry. Krótki wózek to ścigacze po płaskim. Może być też średni wózek (to jest chyba najlepszy wybór w naszym przypadku). Są opinie, że dłuższy wózek jest bardziej awaryjny ze względu na większą możliwość uderzeń o korzenie, itp.
Przyznaję się że o średnim nawet nie słyszałem :shock:
To dowodzi ile wiem na temat sprzętu rowerowego :oops:
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
ap4x4

Nowik pisze:
Ładny zestawik się szykuje :shock: Ja też przyglądam sie FOX-om, ale chyba jeszcze pośmigam na moim Manitou R7. Jest opinia, aby dobrze zainwestować w lekkie i wytrzymałe koła oraz lekkie gumy. Masa rotacyjna spada, to i łatwiej się rozpędzić lub ciągnąć pod górę.
Sprawa wózka. Imbir ma rację, głównie zależy od kasety, a dokładniej od największej tarczy. Standardowe i najbardziej popularne do mtb to 32 zęby. Zależy też od Twojej mocy, czy 32 wystarczy, czy użyjesz 34 - ale wtedy to już lepiej podejść :wink:
Zauważyłem że "dobrej firmy"aluminiowa rama nie jest wiele cięższa od ram carbonowych ?
Czy jest więc sens upierać się przy carbonie?
Aluminiowa za to jest chyba o wiele wytrzymalsza?

Może zacznę od tego ?
http://www.allegro.pl/item774468160_fox ... _2008.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.allegro.pl/item772107677_ham ... 5_160.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
imbir

Post autor: imbir »

ap4x4 pisze:
Nowik pisze:
Ładny zestawik się szykuje :shock: Ja też przyglądam sie FOX-om, ale chyba jeszcze pośmigam na moim Manitou R7. Jest opinia, aby dobrze zainwestować w lekkie i wytrzymałe koła oraz lekkie gumy. Masa rotacyjna spada, to i łatwiej się rozpędzić lub ciągnąć pod górę.
Sprawa wózka. Imbir ma rację, głównie zależy od kasety, a dokładniej od największej tarczy. Standardowe i najbardziej popularne do mtb to 32 zęby. Zależy też od Twojej mocy, czy 32 wystarczy, czy użyjesz 34 - ale wtedy to już lepiej podejść :wink:
Zauważyłem że "dobrej firmy"aluminiowa rama nie jest wiele cięższa od ram carbonowych ?
Czy jest więc sens upierać się przy carbonie?
Aluminiowa za to jest chyba o wiele wytrzymalsza?

Może zacznę od tego ?
http://www.allegro.pl/item774468160_fox ... _2008.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.allegro.pl/item772107677_ham ... 5_160.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Aluminium się utlenia, mogą puścić spawy. Karbon jest wytrzymalszy o wiele, wiele, ale skubaniec drogi jest jednak. Alu wcale takie złe nie jest. Można to też skompilować razem (patrz rama Nowika) Ja bym w używki nie wchodził...takie rzeczy są już nieźle rozdupcone przez raiderów i zużyte swoją drogą. Amortyzatory, tarcze, przerzutki, kasety, piasty, koła tylko nowe, ale to moje zdanie. Chyba lepiej kupić nowy rower wysokiej klasy. Ewentualnie kupić super ramę i na niej budować w oparciu o nowy osprzęt lub swój stary XTR.
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
Nowik

Re: MOTAM ROWEREK - POMOCY

Post autor: Nowik »

Odwieczny problem: carbon czy aluminium? Wszystko zależy od kasy.
Który materiał bardziej wytrzymały? Wszystko da się zniszczyć. W najgorszym razie aluminium reperują (spawają?), tylko kto będzie takiej ramy używał. Spotkałem się z teorią, że carbon tylko dla zawodowców, bo aby byc pewnym bezpieczeństwa trzeba zmieniać co 3-4 lata - zużywa się. Tylko do naszej jazdy, i carbon (Mikołaj), i aluminium (reszta) będzie dość trwałe. Chyba, że potężna kraksa..... :cry:
Carbon to TOP, choć dobre alumimium też jest OK. Jak kupowałem sztycę, kierę i mostek to wybrałem najdroższą wersje aluminium firmy Ritchey, model WCS (posiadają 3 rodzaje aluminium). Ich karbon poza moim zasięgiem finansowym (3 elementy aluminium lub jedna z carbonu). Rama aluminiowa nie jest dużo cięższa od carbonowej. Przykład:
http://allegro.pl/item755124641_rama_bo ... _nowa.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Boblight tworzy jedne z lżejszych ram - aluminium AN6. Ok. 1300gr.
Sprzęt używany. Tu trzeba uważać. Jeśli znasz historię towaru: data zakupu, serwisowanie, zużycie itp. to można się pokusić o takowy, ale dla mnie musi to być sprzęt z najwyższej półki. Jeśli kupisz dość nisko to warto przemysleć. Ja kupiłem zestaw kół Mavic Crosstrail pod V-ki, używałem ok. 10m-cy, (gwara 2 lata) sprzedałem za mniej niż połowa nowej ceny. Spora strata, ale przesiadałem się na hamulce tarczowe. Też wybrałem Mavic Crosstrail wersja Disc. Cena katalogowa 1600pln, na wyprzedażach (właśnie się zaczęły) kupiłem za 1200pln w sklepie AirBike. Przyglądałem się lżejszej wersji Mavic SLR - cena katalogowa 3200pln, używane chodziły po 2000-2200pln. Decyzja jak widać była NOWE choć cięższe.
W używanych amorach musisz uważać na długość rury sterowej (przycięta do ramy w jakiej był używany). Czy rura sterowa jest dobrej długości do główki w Twojej ramie. Raczej brak możliwości przedłużenia, sztukowania. Jeśli nie masz swojej nowej ramy - nie znasz długości główki - to ryzyko zaczynać od amora. Jeśli ktoś pisze, iż pasuje nawet do rozmiaru XL, to też ryzyko. Te same rozmiary ram, u różnych producentów mają różne długości wszystkich rur.
Ciężko doradzić. Jak ufasz używkom - może warto, choć ja wszystko kupiłem nowe lecz trochę gorszej klasy.
Decyzja należy do Ciebie i dobrze, że do Ciebie :mrgreen:
Korzystaj z http://www.forumrowerowe.org" onclick="window.open(this.href);return false; (są nawet testy poszczególnych modeli), http://www.rower.com" onclick="window.open(this.href);return false; dział recenzje oraz po angielsku http://www.mtbr.com" onclick="window.open(this.href);return false; dział product reviews.
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Awatar użytkownika
ap4x4

Podchodzę do tego spokojnie i z rozwagą.
Zwłaszcza zakup ramy musi być przemyślany.
Zobaczę co się trafi. Używkom nie mówię nie.

Jedno wiem na 100%
amortyzator będzie biały :mrgreen:
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Post autor: franc »

Andrzej a po co Ci rama 20-stka :?:

Mniejsze mniej waży a długość wyreguluj na mostku kiery.
Tak mają zawodowcy.
Tam nawet chłop 1,85 ma ramę 16,17-kę i dłuższy mostek. Prawie 800 g różnicy na 3 rozmiarach ramy .......
Awatar użytkownika
ap4x4

Bo teraz mam 20 i dobrze się na niej czuję.
A to ciekawe co piszesz.
Może i na 19 dam się namówić ale na mniejszą nie.
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Ja mam 18-stkę i też mi dobrze. Pojechałem sobie z 3 km na 16-stce z przedłużonym mostkiem i nie widziałem różnicy 8)
Awatar użytkownika
ap4x4

Jedno jest pewne.
Największe rezerwy do zaoszczędzenia na wadze mam w sobie.
Nawet 15 kg :mrgreen:
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
ap4x4

franc pisze:Ja mam 18-stkę i też mi dobrze. Pojechałem sobie z 3 km na 16-stce z przedłużonym mostkiem i nie widziałem różnicy 8)
Trochę już zagłębiłem się w literaturę dot. ram rowerowych.
I rozmiar rozmiarowi nie jest równy. Zależy od firmy.
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Nie czytaj tych forów :!: :!: To tak jak ze srajdami. Sami fachowcy. Ja po prostu pogadałem z kolezką co jest w pierwszej 5-tce od 5 sezonów na Mazovii ( GIGA :!: ) I wiem już wszystko. Jak podniosłem jego rower to o mało nie upadłem. Coś w podobie naszego Kleszcza w off road. 8,5 kg i mega osprzęt. ALe to zawodowiec i rower kosztuje około 35 tysi !!!!!
Chłopiec pokrótce naświeltlił mi co robić aby jechać.
Ale i tak podstawa to trening i wydolność.
Jak zredukujesz masę to z Twoją formą 2 lub 1 sektor murowany nawet na obecnym sprzęcie :!:
Awatar użytkownika
ap4x4

Franc Ty to potrafisz podnieść na duchu :mrgreen:
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
Nowik

Post autor: Nowik »

ap4x4 pisze:Jedno jest pewne.
Największe rezerwy do zaoszczędzenia na wadze mam w sobie.
Nawet 15 kg :mrgreen:
Andrzej, to Ty chyba chcesz zniknąć :lol: tyle kilogramów obywatela mniej?

Na forach napewno trzeba uważać na to co piszą inni. Są tacy co próbują być fachowcami, ale można też znaleźć ciekawe opinie.
Rozmiar ram, tak jak pisałem, różne firmy różne wymiary tego samego rozmiaru. Bywa, że 18" większa od 19" innej firmy. Wartość w calach, to długość rury podsiodłowej, ale kąty, długość górnej rury to już inna bajka. Dla Ciebie szykałbym 19" lub 20". Ja śmigam na 18".
Można - jak pisał Franc - regulować długością mostka (nawet kątem wzniosu) lub nawet siodełkiem na jarzemku. Tylko pamiętaj, długi mostek - rower spokojniejszy do długich tras jak maratony, któtki - bardziej zwinny do technicznej jazdy, kręte zjazdy.
Jedyne co się nie zgodzę to, że 3 rozmiary ramy to róznica 800gr. Ta sama firma, ten sam model i 800gr :!: NIEMOŻLIWE.
Zgodzę się z tym, że nie sprzęt jeździ, tylko Ty. Wydolność, siła, wytrzymałość. Choć mieć lekki rower to fajna rzecz. Ja zbiłem obecnie do 11kg i są jeszcze możliwości (ok. -500gr), choć to wymaga kasy.
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Artur
Kontakt:

Post autor: Artur »

Lżejszy rower to marzenie... na razie większy sukces osiągnę zrzucając wagę. (Zasada Pareto ...20 % przyczyn daje 80 % sukcesu)
Ciężka praca w tym sezonie zaowocowała całkiem niezłą końcówką sierpnia i września. Teraz zastanawiam się nad celami i planem zajęć na zimę.
Myślałem o urządzeniu treningowym do domu, ale żona dosyć jasno powiedziała co myśli o rowerze w dużym pokoju. Moim zdaniem bardziej się boi, że zrobię z mieszkania siłownię :P Będzie okazja aby przy piwie wymienić się pomysłami i zaplanować strategię na kolejny sezon :wink:
Co robię?
Piję herbatę.... z Imbirem
ODPOWIEDZ