Ile kilometrów ???

Dyskusjue rowerowe na tematy techniczne, ogólne i sprzętowe
Awatar użytkownika
ap4x4

Ile kilometrów ???

Post autor: ap4x4 »

Jak uważacie ile km należy przejechać na rowerze aby należycie przygotować się do startu w MEGA maratonie ?
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
Nowik

Re: Ile kilometrów ???

Post autor: Nowik »

Jak zgłębiałem tajniki przygotowania kolarskiego (coś tam już kumam :wink: ) to zawsze zwracają uwagę, iż nie kilometry są ważne, a czas treningu oraz jego intensywność. Wszystkie gazety, książki, plany treningowe pokazują czas+intensywność. Trudno to dokładnie przeliczyć na dystans (zależy od terenu, wiatru, temperatury itp.). Ja staram się poświęcić na trening 2-3 dni/tydzień po 2-4h. Jak jadę wytrzymałość tlenową (WT) to robię 3-4h, jak jakieś interwały lub podjazdy to 2h też jest OK. Na poziomie amatora bardzo pomocny jest pulsometr.
Jak możesz to poświęć 6-8h/tydzień. Oczywiście dopiero od marca :mrgreen:
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Awatar użytkownika
imbir

Post autor: imbir »

ap4x4 pisze:Jak uważacie ile km należy przejechać na rowerze aby należycie przygotować się do startu w MEGA maratonie ?
Hmm, zależy szosowcy robią na treningach ok 30 tyś. km w roku. :-) Z tego co pamiętam to w zimę najlepsze są narty biegowe plus rower. Odradzane jest bieganie. Zresztą Nowik mówi prawdę. Nie jest tu ważna przejechana ilość km, ale rodzaj treningu, intensywność, zmiany tempa, interwały, praca nad siłą i techniką. Chodzi generalnie o podwyższenie sobie progu tlenowego. Magazyn Rowerowy zamieszcza raz w roku taki zeszyt treningowy. Przydatna rzecz. Są tam treningi dla zaawansowanych, amatorów i leniwych (mogę skserować) :-) O obliczaniu sobie progu tlenowego w sposób chałupniczy jest na stronie http://www.mojemaratony.pl" onclick="window.open(this.href);return false; Nawet ciekawe.
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
ap4x4

Tak z ciekawości pytam.
Ile km przejechaliście Panowie w tym sezonie na swoich rowerkach ?
Mam nadzieję że nie jest to zbyt nie dyskretne pytanie.
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
imbir

ap4x4 pisze:Tak z ciekawości pytam.
Ile km przejechaliście Panowie w tym sezonie na swoich rowerkach ?
Mam nadzieję że nie jest to zbyt nie dyskretne pytanie.
W tym sezonie nie wiem dokładnie, bo ciągle miałem jakieś numery z licznikiem, ale myślę, że ok 2,5 tyś. to zrobiłem maks.
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
ap4x4

Te 2,5 tys km które zrobiłeś to chyba tak akurat.
Chociaż jak sobie tak myślę to jest 100 x 25 km
Albo licząc że w naszym pięknym kraju sezon rowerowy trwa około 8 m-cy
A to przeliczając na 32 tygodnie daje nam 78 km tygodniowo
Przeliczając na:
- 3 treningi w tygodniu 26 km na trening
- 2 treningi w tygodniu 39 km na trening

Wygląda że może jak bym się zawziął to może dał bym radę wykonać coś takiego

Bo ja w tym roku zacząłem myśleć o rowerze dopiero w sierpniu po przeczytaniu działu Rowerowego na adrenalince.pl
Byłem na 5 treningach i 3 maratonach.
Wstyd się przyznać :oops:
Łącznie zrobiłem około 270 km.
Obiecuję poprawę w przyszłym sezonie. :D
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
imbir

ap4x4 pisze:Te 2,5 tys km które zrobiłeś to chyba tak akurat.
Chociaż jak sobie tak myślę to jest 100 x 25 km
Albo licząc że w naszym pięknym kraju sezon rowerowy trwa około 8 m-cy
A to przeliczając na 32 tygodnie daje nam 78 km tygodniowo
Przeliczając na:
- 3 treningi w tygodniu 26 km na trening
- 2 treningi w tygodniu 39 km na trening

Wygląda że może jak bym się zawziął to może dał bym radę wykonać coś takiego

Bo ja w tym roku zacząłem myśleć o rowerze dopiero w sierpniu po przeczytaniu działu Rowerowego na adrenalince.pl
Byłem na 5 treningach i 3 maratonach.
Wstyd się przyznać :oops:
Łącznie zrobiłem około 270 km.
Obiecuję poprawę w przyszłym sezonie. :D
Potencjał masz, trzeba przyznać :-). W tym Radomiu to poszedłeś jak burza. Takiej średniej to ja nigdy nie wykręciłem. Jakbyś wszedł w taki prawdziwy cykl treningowy to jesteś w pierwszej 100 Mazovii. Masz dobre tereny do treningu. Na mnie nie patrz, bo ja olewałem trenowanie. Niech Nowik powie ile tam nakręcił. Podejrzewam go o jakieś 5 tyś km.. :-) Ja to tylko km. robiłem na maratonach, dojazdach do pracy i paru wycieczkach.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
Nowik

5 tysi? :roll: Tylko gdzie woziłbym walizkę, którą spakowałaby mi żona :lol: To wymaga czasu.
Na moim licznku widnieje ODO=2724km (z czego 1137km w terenie, ze śr.V.=20,22km/h). Zamierzam dociągnąć do 3000, ale już typowo turystycznie, na roztrenowanie.
Ja dla zabawy prowadzę dzienniczek jazd rowerowych. Można w necie znaleźć darmowe programiki lub korzystać bezpośrednio na http://www.bikestats.pl" onclick="window.open(this.href);return false; Strona polskojęzyczna, darmowa rejestracja, fajna zabawa. Ja wprowadziłem tam swój cały rok 2009. Widnieję jako... Nowik. W statystykach jeszcze jestem w 5oo njalepszych :wink:
Jak zrobisz 2 treningi w tygodniu 39 km na trening, to wyjdzie Ci 2x2h.
Bieganie nie jest najlepszą formą dla kolarstwa, ale sam Andrzej Piątek (trener kadry MTB) zupełnie nie neguje tej formy. Zaleca biegowe interwały. Np. 5min biegu - 5min marszu i tak klilka serii. Później 7minx7min, 10minx10min. Gdy śniegu brak, to i bieganie pomoże.
Awatar użytkownika
imbir

Nowik pisze:5 tysi? :roll: Tylko gdzie woziłbym walizkę, którą spakowałaby mi żona :lol: To wymaga czasu.

Bieganie nie jest najlepszą formą dla kolarstwa, .
To jest prawdopodobnie związane z tym, żeby uniknąć ewentualnych skręceń nogi. Dla takiego zawodnika zawodowca to wyłączenie z cyklu na parę tygodni i po sezonie. Dla naszych potrzeb to spoko, można pobiegać.
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
ap4x4

Nowik pisze: Masz dobre tereny do treningu
Tylko że ja właśnie nie wiem gdzie są te dobre tereny.
Muszę trochę pojeździć po lasach aby je poznać.
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
ap4x4

Nowik pisze:Jak zrobisz 2 treningi w tygodniu 39 km na trening, to wyjdzie Ci 2x2h
Gdyby to się udało wykonać był bym bardzo zadowolony.
I pewnie tak nie umierał podczas wyścigów :D
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
ap4x4

Nowik pisze:Bieganie nie jest najlepszą formą dla kolarstwa
Nie dotyczy to chyba biegania na nartach.
Pamiętam jak w Zakopanem albo w Jakuszycach Kolarze trenowali na biegówkach :mrgreen:
Musieliśmy bardzo uważać na Nich zwłaszcza na zjazdach :mrgreen:
Y61 SUPER + SCOTT
Awatar użytkownika
Nowik

Oczywiście mówimy o bieganiu na nogach. Jeśli już biegamy to po miękkim podłożu. Lepiej dla stawów kolanowych.
Biegi narciarskie to wymarzona forma dla kolarstwa. Pracuje duża ilość mięśni, partie górnych, nie tylko nogi na pedałach. Ale o tym to Ty z Benią możecie coś powiedzieć nam, jako zawodowcy :D
Awatar użytkownika
imbir

ap4x4 pisze:
Nowik pisze:Bieganie nie jest najlepszą formą dla kolarstwa
Nie dotyczy to chyba biegania na nartach.
Pamiętam jak w Zakopanem albo w Jakuszycach Kolarze trenowali na biegówkach :mrgreen:
Musieliśmy bardzo uważać na Nich zwłaszcza na zjazdach :mrgreen:
Na nartach kolarzom wolno biegać, nawet muszą :-) Kiedyś się przewróciłem na biegówkach i nie byłem w stanie wstać. Matko, horror, walka :-)
Jean de Gribaldi
Awatar użytkownika
ap4x4

Panowie a co się dzieje z Andrzejem M. ?
Nie chce zdradzić swoich planów treningowych czy odcięli Mu internet :mrgreen:
Y61 SUPER + SCOTT
ODPOWIEDZ