Obwód Kaliningradzki 30 lipca- 5 sierpnia 2010

Ekspedycje i wyprawy z wykorzystaniem samochodów terenowych. Możliwość zapisów na imprezy adrenalinka.pl

Moderatorzy: franc, Student

Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Obwód Kaliningradzki 30 lipca- 5 sierpnia 2010

Post autor: franc »

Słuchajcie proszę o szczere deklaracje od ludzi na 100% zdecydowanych na wyjazd.

Papierologi podobna do tej na Białorusi i nie wiem czy ruszać z tym koksem w tym roku ?
Aby wszystko miało sens i aby wszyscy Państwo Byli Zadowoleni potrzeba nas co najmniej 10 załóg :!:

Koszty na poziomie 1400 zł od załogi + opłata wizowa 180 zł/osoba i 40 euro osoba ( koszty miejscowe)

Trasa 6 dni Obwód Kaliningradzki
Start Braniewo- Meta Gołdap
Off road chyba ciekawy ( plaże, wydmy, morze, błota). Trochę zabytków i etno. No i oczywiście Królewiec z przewodnikiem.
Campy w klimatycznych miejscach- bez pensjonatów za to z kilkoma :wink: niespodziankami.

Zaczynamy kołomyję :?: :wink:

0. Franc Patrol
1. Hinek Jeep
2. Hamme Explo
3. Igor Patrol ?
4. Przemo Patrol ?
5. Jarek/Marzena HDJ80 ?
6. Mateusz Patrol K-160 ?
7. Patryk- LR ?
8. ............
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Re: Obwód Kaliningradzki 25-31 lipca lub 1-8 sierpnia 2010

Od 24 czerwca jesteśmy na tzw razwede. Mam nadzieję, że wyjdzie kolejna fajna wyprawa :D
Na razie wizy :?
Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek »

Termin 1-8 sierpnia jest dla mnie znacznie lepszy. Tak czy siak - chcę tam pojechać :)
A więc:
1. Hinek Jeep XJ
Awatar użytkownika
SCORPION
Kontakt:

Post autor: SCORPION »

Jak już pisałem też jedziemy
termin 25.31 został zarezerowany juz w maju, ale jak bedzie wielka koniecznosc to moze sie zmieni

1. Hinek Jeep XJ
2. HAMME Tomek Explorer
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

coś słabo :roll:
Wiem,że jeszcze Igor, Przemo i w terminie sierpniowym Jarek z Marzenką

To by było w sumie 5 załóg

Potrzeba jeszcze 5 :?: :?:
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Wizy

Jeśli na zaproszenie ( pracuję nad tym ) to koszt jednej osoby ok. 95 zł
Jeśli komercyjna to 280 ????

26 czerwca ruszamy na układanie roadbooka- proszę o deklarację wyjazdu :)
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

W piatek start na razwed. Jedziemy z Rafałem i Patrykiem - oj będzie się działo.
Fotorelacja i realny obraz roadbooka i tego co tam spotkamy po powrocie :)
Awatar użytkownika
Igor909

Post autor: Igor909 »

3. Igor Patrol
4. Przemo Patrol
8. Rapacki
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Jesteśmy :)

Krótko i na temat bo już nie chce mi się akwizycji prowadzić.

Mega wyprawa, na której znajdziecie wszystko co tylko spragnionym przygód terenowych i kulturoznawczych przyśnić się może :)

Tony błota, koleiny, jazda po łąkach, strefy militarne, ostrzał artyleryjski, roje gzów, piasek, jazda po wydmach, jazda po morzu, zarwane mosty, tysiące przepraw i rozdziewiczania dróg. Krótko mówiąc tzw. "tematy"
Dla tych co byli na Białoruś Hardcore powiem tylko, że dwa razy trudniej.
Wojna,wojna i jeszcze raz wojna- my jadąc w jedną załogę czyli Patryk, Radek i ja użyliśmy wszystkiego po kilkanaście razy ( trapy, siekiera, przedni winch, tylni winch, bloczki, kinetyki ponad 100 metrów połączonych lin a i tak musieliśmy posiłkować się spychaczem :wink: )

Organizacyjnie mega trudno, Ten kawałek Rosji jest bardzo strzeżony i bardzo drogi !

MOGĘ poprowadzić maksimum 10-12 załóg, gotowych na trudne 6 dni. Żadnych zastrzeżeń i pretensji od strony uczestników w trakcie wyprawy- ja tam będę miał inne poważniejsze zajęcia :!:
( Np przeprowadzenie wyprawy prze zamknięte zony) Wszelkie uwagi chętnie wysłucham w Polsce :wink:
Żadnych cywilizowanych campów, hoteli i mycia włosów. Tylko My i Obwód. ( Chętni mogą za grubą monetę spać w licznych *** i **** hotelach !! ( Doba ok. 100- 200 USD noc od osoby)
Trasa ma 700 km i przebiega praktycznie przez cały Obwód z tym, że koncentrujemy się przez 2,5 dnia w okolicach Kaliningradu a 3,5 dnia Czerniachowska.
Poza tym jak to u nas- burdel, pijaństwo i beznadziejny roadbook ( cerkiewki, muzea, łodzie podwodne, zamki pruskie, śluzy, zbytki i zabytki) Debilny Pascal podaje, że tam nie ma nic do oglądania poza Kalingradem- tym kretynom nie wierzcie :!:

Teraz koszty: 1200 zł załoga ( w tym, organizacja, ja, miejsca noclegowe, koszulki, naklejki itp itd) każda osoba dodatkowa 200 zł ( dzieci ( do lat 13) po 50 zł )
30 euro osoba opłata przewodnicka i organizacyjna ( dzieci do 13 za free) dla naszych przyjaciół z klubu 4x4 ( bez nich poleglibyśmy na dębowo)
90 zł wiza/osoba wraz z ubezpieczeniem- do mnie na maila potrzebuję tylko :
1) Imiona i nazwiska wraz z datą urodzenia
2) NR i seria Paszportu
3) od kiedy do kiedy Paszport jest ważny
4) 1 zdjęcie twarzą do przodu dostarczone wraz z paszportem do naszego biura w Warszawie
Dzięki tym danym dostajemy zaproszenia i wyrabiamy wizę przez rosyjskiego pośrednika w Polsce ( koszt usługi 65 zł)- zapewniam, że warto bo samodzielne wyrabianie się po prostu nie opłaca.

Sprzęt
Sprawne auto z reduktorem i napędem 4x4
Opony min 31-33 cala MT zalecane 35 a nawet 37 ! ( na AT- kach trzeba będzie sporo ominąć asfaltem !!!!)
winda
trapy
duża ilość taśm na przedłużki
KANISTER na wodę
namiot
przed wjazdem wyłączyć pocztę głosową i najlepiej nie odbierać ani nie dzwonić ( 20 zł/min wychodzące, 18 -przychodzące)

Żarcie
Wszystko z Polski - oprócz chleba, mleka, fajek, piwa i paliwa) - reszta jest tam 25% droższa niż u nas !!!
kilka flaszek polskiej wódki celem wręczania podarków
Na miejscu trzeba kupić minimu 5000 rubli ( ok 500 zł) -paliwo, rejestracja, chleb, naprawy ew, pomoc)

Granica i registracja
Bardzo trudna i żmudna- mam obcyk :wink: - mega długi wyjazd do Polski

Jedyny możliwy termin ekspedycji
30 lipiec wieczór spotkanie w Braniewie ( camp)- 5 sierpień ostatnia noc w Obwodzie i powrót na wieczór do Polski ( + może jeszcze camp w Ełku)

Na chętnych czekam tylko do 17 lipca.

Jak na razie to w 100% potwierdzenie bez względu na rekonesans

1. Hinek
2. Hamme
3. Igor ?
4. Kroll ?
5. Michał ?
6. .................................

Pzdr Franc

Ps fotki wrzucę wieczorem

ale...........
Będą Państwo Zadowoleni :mrgreen:

PS2 Wiem, że chłopaki z Gołdapi organizują coś podobnego ale jezeli tam się nie było na reko- można się mega zdziwić- serio gadam :)
Zresztą wierzcie lub nie wierzcie mi się podobało.

Franc
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Re: Obwód Kaliningradzki 30 lipca- 5 sierpnia 2010

Obiecane fotki - drobny wybór :wink:

Obrazek
spotkanie na granicy- pierwsze chwile w Obwodzie. Dzięki Ilja :)

Obrazek
jeszcze nie wiedzieliśmy, że kwiat łubinu będzie nam wielkim towarzyszem

Obrazek
potem już tak- wkoło dzicz, orły i bobry

Obrazek
mini dakar po plaży :mrgreen:

Obrazek
wspaniałe muzeum morskie w Kaliningradzie- gratka dla fascynatów i wiele nauki dla nas i dzieciaków

Obrazek
ostrzał z morza-strach był :shock:

Obrazek
zbawiciel ze spychem- na dębowo 3 godziny :mrgreen:

Obrazek
drobne przeszkody wodne na zaplanowanej drodze. TRAPY :!:

Obrazek
niespodzianka na nieuczęszczanym szlaku

Obrazek
kolejna gratka dla koneserów militariów

Obrazek
Nasi kumple z 4x4 Kalinigrad. Dzięki Natalia- bez Ciebie byśmy oświrowali z tymi bukwami :wink:

Obrazek
pewien problem od 48 lat :wink:

Obrazek Obrazek
Obrazek
chillout :wink: :mrgreen:

Obrazek
kryterium asów :wink:

Obrazek
Nasi przyjaciele z Czerniachowska- dzięki Sergiej, Michail i spółka- dzięki Wam Gienryk ożył ponownie :mrgreen:
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

i takie tam bzdety :wink: ..........

http://www.youtube.com/watch?v=lw_bebgFcNU
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

i żeby nie było, że bajeruję :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=HVVpbHK2ZI4

Wielkie dzięki dla Patryka i Radka za pomoc w ułożeniu wyprawy. Wspaniali kompani i świetni offroaderzy :mrgreen:
Chylę czoła

Franc
Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm »

o kurrrwa ... z tym ostrzałem to już naprawdę grubo :mrgreen: . Chyba kamizelki i hałery należy zabrać. Nie planowałem tego robić w tym roku nysce , ale zaczynam się poważnie zastanawiać nad kolejną wyprawą , tylko jeszcze jakiegoś szturmena muszę znaleźć i parę pancernych blach do syfa przykręcić 8)
patrykxj

Post autor: patrykxj »

Witam, potwierdzam słowa Franca, że wyprawa ciężka i jest do zrobienia kilka "tematów".
Kraj dziwny i zróżnicowany od przepychu i bogactwa w Kaliningradzie (piękne i skąpo ubrane dziewczyny) po biedotę i zacofanie na reszcie terenu. Ludzie na ogół życzliwi i przyjaźni ale z pewnym dystansem, nie ma tej serdeczności co na Białorusi. W sklepach drogo (poza paliwem i fajkami) więc żarcie lepiej wziąć z Polski. Pod względem off-roadowym to prawdziwy raj, można jeździć wszędzie i prawie po wszystkim (pod warunkiem że ma się dobrze przygotowane auto !!!). Pod względem turystycznym widzieliśmy tyle ciekawych rzeczy o których nie ma mowy w żadnych przewodnikach (zamki, baszty, pomniki, muzea, ciekawa architektura rosyjska i pruska) ale także piękną dziką przyrodę, która tam w wielu miejscach jest naprawdę dzika !
Tak więc krótko mówiąc każdy znajdzie coś dla siebie i fani off-roadu i miłośnicy przyrody i poznawania nieznanych stron, a do tego wspólne kempy w urokliwych miejscach przy ognisku z ruską wódeczką do świtu, polecam !

Dziękuję Francowi za możliwość udziału w ułożeniu tej ekspedycji i Radkowi za ciężka harówkę przy linach, łopatach, woderach, itp, zaj...sty tydzień pełen przygód w świetnym towarzystwie i fantastycznej atmosferze.
michał&magdalena

Post autor: michał&magdalena »

Hmm, jak tak dalej będzie to nigdzie nie pojadę, ani na wschód ani na Kaliningrad.
Nie mogę znaleźć tego cholernego Patrola 3,0 w automacie.
Więc na ten czas czekam :(
Michał i Magda
ODPOWIEDZ