TransMaroko 27.03-05.04. 2012

Ekspedycje i wyprawy z wykorzystaniem samochodów terenowych. Możliwość zapisów na imprezy adrenalinka.pl

Moderatorzy: franc, Student

Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

TransMaroko 27.03-05.04. 2012

Post autor: franc »

Taki jest plan na ciekawą wyprawę po Maroku. Organizujemy ją wspólnie z Kasią, dla której Maroko nie przedstawia żadnych tajemnic :)

Nasza propozycja jest taka :

Próbujemy dogadać się z przewoźnikami aby zawieźli nam nasze wehikuły do Hiszpanii na lorach ( koszt ok. 600 zł samochód)
My lecimy RyanAirem ( ok. 400 zł/osoba) do Hiszpanki i tam odbieramy autka

A potem:

1. 17.03 sob - wg. tegorocznego rozkładu, bo innego na razie nie ma,
przylot Ryanairem z Krakowa do Malagi (było 13.20). Odebranie
samochodów, jazda do Tarify, nocleg http://www.mesondesancho.com/hotel-in-tarifa.htm
(większość grup offroadowych sie tu zatrzymuje, jest bezpiecznie dla samochodów) cena ok 30 eur/osoba

2. 18.03 niedz - ew. rano prom do Maroka i Chefchaouen przez Oued Lau
(nadmorska trasa piekna widokowo, chociaż teraz juz prawie
autostrada). W Chef chociaz z godzinkę na polażenie po medinie i jazda
w kierunku Fezu. 50 km odcinek off road. Nocleg pod chmurką, max. 50 km od Fezu (w sumie ok. 350 km).

3. 19.03 pon - Do Fezu (jak najwcześniej), medina to min.3 godziny (2
obchód z przewodnikiem, pozostały czas to dojazd i parkowanie - ale
jest parking strzeżony przy głównej bramie, więc dobrze. Wyjazd przez
Atlas Średni - tak 80-120 km offroadem do Mideltu, reszta asfalt (w
sumie ok. 300 km). Nocleg na dziko

4. 20.03 wt - Cyrk Jaffara górska droga off road - Agoudal - Dades (nieco asfaltu pomiędzy,
ale poza tym ciężki górski offroad). Tu sugerowałabym hotel (bo będą
skonani) - w kanionie Dades (Kasbah de la Valle), ale kto nie chce,
moze sie rozbic na parkingu albo nad rzeką - albo spać w spiworze na
tarasie dachowym (tyle ze bedzie raczej zimno).

5. 21.03 śr - Dades - Todra - Merzouga . Trasa przez Ait Hani to 80 km
na 6 godzin, jazda po kamieniach - trudna i męcząca. Poza tym sama dolina Dades jest piekna widokowo...
Potem asfalt do Todry (godzinka lub wiecej na połażenie po kanionie) i dalej asfalt do Merzougi (ale od
Erfoudu mozna offrodowo po pustyni 50 km). Nocleg - Auberge Amazir, 2
noce w Amazir w cenie) Kolacja i imprezka z cyklu "Welcome
to the desert" :) śniadania oba w cenie

6. 22.03 czw - rano dla chetnych souk w Rissani (bo warto) i Merzouga
wydmy - dla potrenowania

7. 23.04 pt - Merzouga - M'Hamid trasa dakarowa (20 km asfalt i 330
off), nocleg na wydmach przy M'Hamid

8. 24.04 so - dakar c.d. M'Hamid - Erg Chigaga - Iriki - Tissint (off
250 km) i 60 km asfalt do Taty - camp pod chmurką

9. 25.03 niedz. albo do Sidi Ifni (klify nad Atlantykiem) albo do
Agadiru, 50% off (w tym przypadku nocleg gdzies dalej na plazy) - camp pod
chmurką

10. 26.03. pn do Marrakeszu (moze byc przez Essaouirę, wtedy troche
off roadu plazowego). Nocleg w Marrakeszu - http://www.hotelakabar.com ( ok. 30 eur.osoba), ale hotel rewelka - czysty, miły, w spokojnym miejscu, jest gdzie zaparkowac, piwo w barze za niecałe 2 ojro, tylko
10 min na piechotę do placu Jemaa el Fna (kolacja na placu byc musi).

11/ 27.03 Pwrót do Tangeru na prom autostradą 600 km i dalej do PL (szansa dotrzeć w czw/pt przed Wielkanocą)

Wpisowe : 3600 zł ( 2 osoby w załodze) + 800 zł każda dodatkowa obejmuje: opracowanie trasy, logistykę, obecność przewodników, 2 opłacone noclegi i wieczory, koszulki, nalepy itp itd.

Zapowiada się piękna expedycja w czasie zimnych brr dni w Polsce

Możemy zabrać maximum 9 załóg.
Awatar użytkownika
9mm

Re: TransMaroko 17.03-26.03. 2012

Post autor: 9mm »

to temat na takie wyliftowane parcho-bulwary , czy można gdzieś się takim zestawem zjeb-ać w przepaść i trzeba coś niskiego brać ? Ten ofród to bardziej kamory ? czy inne atrakcje , bulwar da radę ?Ładny taki ,amerykański jest , nie chcę go sobie rozje... :mrgreen:
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

spokojnie przejedziesz - bardziej pustynia i kamienne drogi. Generalnie klimatyczna wyprawa w słoneczku :)
Awatar użytkownika
rad-t

Post autor: rad-t »

Marcin znasz mniej więcej koszty promu w tym okresie ?
Dawno już ostrzyliśmy sobie ząbki na tą imprezę pod oryginalnym :) szyldem, a teraz to jedna z tych "must be"
Autobus czerwony
http://www.explorerfanklub.org.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mateebee

Post autor: mateebee »

Franc, napisz coś więcej o wydatkach (smutna rzeczywistość) ... w jakiej kwocie się powinno zamknąć?
Wyspecyfikuj czarno na niebieskim, co jest w cenie, a co płatne extra ;)
... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Wpisowe : 3600
Lora: 600
Lot: 800-900
Paliwo w Maroku ok. 2000 zł
Hotele ok 130 euro
Paliwo na powrót : 1800 zł
Autostrady : 80 euro
Prom w dwie strony ok. 360 euro
Żarcie jak w Polsce

ogólem 9000 zł + 500 euro tak powinno się zamknąć czyli ok 10500-11000 zł na dwie osoby za w sumie 14 dni licząc z podróżą w dwie strony.
ololabprot

Post autor: ololabprot »

My (czyli szanowna małżonka i ja) jesteśmy chętni .Musimy tylko logistycznie ogarnac opiekę nad młodym przez dziadków i nazbierać kasęi porezerwować urlopy.Jest prawdopodobieństwo ,że jechaliby z nami znajomi czyli 4 w samochodzie.Jedziesz na mt, kach czy będziesz kombinował jakieś at, ki.
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Tylko AT !!!!
Muszę też spieniężyć te Coopery :cry: bo to nieudana opona jest. Koniecznie zanabywam MT Goodricha
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

Kochani- My możemy zabrać maksimum 8-9 załóg, żeby to wszystko miało sens. Wpisowe obejmuje również przygotowanie trasy i częściowe jej przejechani przed Wyprawą :)

A takie będziemy mieli impresje po drodze :wink: :

Lunch gdzieś w Atlasie średnim
Obrazek

Miasteczko na drodze do Thodry
Obrazek

Atlas Średni
Obrazek

Klimaty wybrzeża
Obrazek

Desert
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zbytki i zabytki
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Atlas Wysoki
Obrazek

Thodra
Obrazek

Marrakesz :)
Obrazek
Awatar użytkownika
9mm

piękne to wszystko , tylko obawiam się że budżet zabije skład , 15-taka to trzeba na mięko liczyć na 10 dni i to jak się nic nie uwali a to już drogawo się robi , nie licząc inwestycji przygotowujących wyjazd. Dzieci jak są płatne ?
ololabprot

Post autor: ololabprot »

Nie strasz ludzi tymi kosztami :mrgreen: A patrolami pojedziemy tak delikatnie coby nic nie urwać(a wachacze mam zawsze i parę innych czesci też ,więc damy radę) :D
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

A skąd Ty te 15 tysięcy bierzesz :?: Wyrobisz się spokojnie w 10-10,5 ja Ci mówię. Chyba, że codziennie w hotelu 4 gwiazdki Pan sobie życzy to tak. Innej możliwości nie ma. Generalnie Maroko jest drogie i za 2 tygodnie hotelu bez niczego musisz dać 4-5 tyś od osoby. Tu jest podobnie a za to moc atrakcji 8)
Jak na razie są 3 chętne załogi na 100% - trzeba jeszcze 5 :)

Dzieci do lat 5 free. Powyżej 5 450 euro. Od 16 roku życia jak osoba dorosła czyli 800 zł.
Wpisowe może zmaleć do 3100 od załogi ale to będę wiedział za tydzień :D
Awatar użytkownika
9mm

ololabprot pisze:Nie strasz ludzi tymi kosztami :mrgreen: A patrolami pojedziemy tak delikatnie coby nic nie urwać(a wachacze mam zawsze i parę innych czesci też ,więc damy radę) :D
sam se nie strasz :mrgreen: właśnie się zastanawiam czy warto 15kpln wydać żeby Twój wredny ryj zobaczyć :mrgreen: , bo coś ostatnio nie dojechałeś.
Olo , z dzieciakami czy w dorosłym gronie planujesz ? Ja mam tylko opcję z bąblami (7 i 12), ewentualnie jakiegoś zabłąkanego mogę przygarnąć na pilota. Już się od pewnego czasu temumaroku przyglądam , chciałem sobie prywatnie lecieć , ale zobaczymy.
Co do kosztów to po pierwsze V8 pewnie będzie kosztować nie to co mercedes 8) , po drugie , nie pamiętam wyjazdu/wyprawy , żeby się w planowanym budżecie zamknęła- taki lajf. Jak ktoś leci rodziną w 3-4 osoby , to koszty się nie dzielą tylko mnożą :mrgreen:
Wstępnie mnie to interesuje , zobaczymy jak tam skład się ukonstytuuje , kierunek popularny , zadziała nieubłagana ręka rynku.
Awatar użytkownika
mateebee

Post autor: mateebee »

Kurde balans, kusi i to bardzo ten wypad ... tylko skąd tyle siana wytrzasnąć :cry:
Jak ktoś ma pomysł to niech go sprzedaje, wchodzę we wszystko, byle się tam bujnąć !!!

Na razie doposażam mój wynalazek w blokady, windy i kupę "niezbędnych" gratów ;)
Wychodzi mi, że z przygotowaniem jednak poniżej 15-16 tys. nie da rady ...
... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...
Awatar użytkownika
franc
Site Admin
Kontakt:

No ale na co chcesz wydawać te 15 koła :?: :mrgreen:

Chyba, że na pamiątki ( ale tam się dobrze targuje). Myślę, że będzie komplet ponieważ konkurencja jest prawie 2 razy droższa a oferuje....... to co oferuje ( że już skromny będę).
Z drugiej strony jak pojedziesz sam to też wydasz kasę i połowy nie zobaczysz bo wyważa się otwarte drzwi i traci czas na szukanie i patenty. Generalnie z kim bym nie gadał co był w Maroku nawet sam to i tak 8-10 kzł na 2 osoby wydał.

Windy i blokady w Maroku akurat nie będą potrzebne :wink:

A już serio pisząc to naprawdę tak kombinujemy, żeby cały budżet na 2 osoby zamknął się w maks 10,5 koła. I to wydaje mi się dobrą ceną zważywszy na przelot, lorę ( w jedną stronę) i naszą organizację oraz towarzystwo :wink:

Trzeba jechać :!:
ODPOWIEDZ