ap4x4 pisze:
Jechaliśmy po kolei.
W niektórych fajnie muza dobrana.
Były różne, stare i nowsze.
Jeśli chodzi o filmy z MTB MARATHON to posiadam na DVD z całego cyklu 2005 i 2006. Wtedy rozpowszechniali je w takiej formie - ja mam co powspominać - a dla Beni polecam filmy z Istebnej. Czas filmów 10-15min.
Dobry film wydał kiedyś BikeBoard o siedmiodniowej Transcarpatii (40min).
Jest to fajny materiał poglądowy o trasach. Kraków - wokół lotniska oraz plaży nudystów (w tym roku też była ), archiwalne Kościelisko z pokonaniem z buta zimnego strumienia (może kiedyś wróci) itp.
Mam też coś starego z Mazovii.
Na zimne dni przy kominku pasuje jak ulał
Dysponuje kopią.
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Trener wicemistrzyni olimpijskiej przekazał nam plan przygotowań swojej kolarki na najbliższy tydzień. Nie ma w nim wolnego dnia, szkoleniowiec zaleca też, by w miarę możliwości Maja ćwiczyła dwa razy dziennie.
Trening: wytrzymałościowo-siłowy na nartach biegowych. Miejsce: Jakuszyce (jeśli nie będzie śniegu, narty zastępujemy marszobiegiem). Intensywność: strefa tlenowa podprogowa (dla Mai 138 uderzeń). Czas: 2 godz.
* 3 grudnia (czwartek)
Trening: siłowy. Miejsce: siłownia. Intensywność: umiarkowana. Obciążenia: 75 proc. maksymalnych możliwości. Część główna: dwa obwody po 12 stacji. Czas ćwiczenia: 20 s. Przerwa między ćwiczeniami: 30 s. Przerwa między obwodami: 5 min. Część końcowa: 15 min rozciąganie.
Trening: siłowy. Miejsce: siłownia. Intensywność: umiarkowana. Obciążenia: 75 proc. maksymalnych możliwości. Część główna: dwa obwody po 12 stacji. Czas ćwiczenia: 20 s. Przerwa między ćwiczeniami: 30 s. Przerwa między obwodami: 5 min. Część końcowa: 15 min rozciąganie.
* 6 grudnia (niedziela)
Trening: wytrzymałościowo-siłowy na nartach biegowych. Miejsce: trasa biegowa pod skocznią. Intensywność: strefa tlenowa podprogowa. Czas: 2,5 godz.
Uwagi: W miarę możliwości w godzinach popołudniowych lub wieczornych można zrealizować drugą jednostkę treningową, np. pływanie, ćwiczenia ogólnorozwojowe w sali gimnastycznej czy gry zespołowe. Każdy trening monitorujemy za pomocą monitora pracy serca, jednostki treningowe na rowerze również za pomocą miernika mocy. Codziennie po przebudzeniu mierzymy i zapisujemy tętno spoczynkowe oraz wykonujemy test zmęczeniowy. Po każdej jednostce treningowej stosujemy 10-15 min stretchingu.
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldi
Czytałem. I się natychmiast zmęczyłem.
Czytałem kiedyś (w tej samej gazecie) opis treningu przygotowawczego Justyny Kowalczyk. ZGROZA!!!!!!!!!!!!!!! Jedną z dyscyplin był rower górski, a dokładniej podjazdy. 20km podjazdu z prędkością 20km/h, potem zjazd w dół samochodem i znowu w górę rowerem - i tak 5 razy = 100km.
To trening Majki to betka
...kto nie był w Nowinach, to nie był nigdy na maratonie??
Trening musi w założeniach mieć rest-odpoczynek.
W ten sposób zakatuje tę Maję w kilka lat.
Efket w postaci medalu niby jest ale przyszłości raczej nie będzie.
Kompletna zgroza- typowa dla nrd-owskich lekkoatletów W sumie smutne